Het Jaar Nul

Het jaar waarin we allemaal schermgezichten werden.

Als alles te herbeginnen was, dan begonnen wij bij waar we gebleven waren. Bij de mensen die tegen beter weten in op ons scherm blijven doen alsof alles voorbij gaat, alles weer goed komt en straks niemand nog weet wat ons in 2020 zo dwars zat. Bij de projecten die vrij van virusdwang verder hobbelen. Bij een sector die nog maar eens zijn noodzaak voor de samenleving moet bewijzen. Bij een wereld waar wie het voor het zeggen heeft nog altijd droomt van herstel van kapitaal en macht zoals dat altijd was. En overal mensen die denken dat alles anders wordt. Zoals ieder jaar dat op zijn einde loopt de belofte in zich schijnt te dragen van een nieuw jaar met minder gesukkel, meer begrip, meer nieuwe gewoontes en minder oude pijn. Laat dat vooral een wens zijn. Ook voor mensen die denken dat ze heersers zijn op deze bol.com

GROENINGE ABDIJ KORTRIJK

In Kortrijk werken we samen met Gautier Platteau, Sarah Keymeulen en team Musea en Tentoonstellingen aan het concept voor een nieuwe museale site. Over beeldende kunst, identiteiten die we delen en waar we veel verschillende mensen samen willen brengen. Dat laatste was een pré-corona-idee 🙂

LANDSCHAP GENT

In Gent puzzelen we samen met Maarten Soete en het Gents Kunstenoverleg aan een landschapstekening, Die puzzel is grondig dooreengegooid door diezelfde corona-plaag, maar voorjaar 2021 wordt hij opnieuw gelegd. U leest daar meer over hier.

LE MUSEE ET SON DOUBLE

Nog in Gent gaan we vanaf januari samen met het team van SMAK op zoek naar het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, boven en onder de grond in het Citadelpark. Daar komt zonder twijfel een masterplan van!

GRENSVERLEGGERS 2021

Voor we ’t vergeten: na een politieke pauze die te maken had met aarzelend provinciaal geloof in de kunsten, corona en het einde van een meerjarentraject, kunnen we weer een jaar grensverleggende projecten steun bieden vanuit deBuren.

ZOOM-TEAM-WHEREBY-TELEFOON & GOOGLE MEET

Hebben ons geholpen bij trajecten, samenwerkingen, confrontaties, gesprekken, spreadsheet en mindmapjes voor DANSPUNT, DESIGN FEST GENT, KURSAAL OOSTENDE, 1302 KORTRIJK, MUZEE OOSTENDE en EACEA (Music Education, Balkan projects, Creative Europe 2021)

KUNSTENDECREET

De Vlaamse regering heeft zichzelf een kerstcadeau gedaan en het voorstel voor wijziging van kunstendecreet goedgekeurd net op het moment dat iedereen al in vakantiequarantaine vertrok. Daar volgt nog de gang door commissies, parlement en de diverse wandelgangen, maar wellicht wordt tegen de zomer van 2021 pas echt duidelijk wat de wijzigingen eigenlijk en feitelijk zullen betekenen. Er worden nog brede consultaties in het vooruitzicht gesteld, maar als de feedback van experts uit het veld van vorige zomer en de SARC een indicatie van de transparantie zijn: die werden netjes en zonder commentaar genegeerd, want vernietigend voor de meest cruciale wijzigingen… De kans is dus reëel dat het (weer) een politieke loterij wordt ten bate van al wat groot is en niet tegenwerkt vanuit het middenveld. Kunstenaars mogen individueel hun hand ophouden, grote huizen worden de officiële ambassades van het Vlaams Creatief Gerief, de rest mag hangen tussen hoop ende vrees. Voorjaar 2021 helpen we ettelijke organisaties en gezelschappen om het bos door de bomen te zien in de hoop dat de snoei ook de bloei gaat bevorderen. God zegene de greep.

We zien ons weer in 21. En alles zal anders zijn. Alweer.

Het ondenkbare wordt vanzelfsprekend van zodra het onvermijdelijk is geworden.

(Bart sturtewagen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s