Me-Time (unwanted) lente 2020

ferme

Er bestaat een Engelse uitdrukking die plastisch verwoordt wat er op zaterdag 14 maart gebeurde: “the world came to a grinding halt”. Dat was helemaal het geval voor de sectoren waar wij opereren: kunst, cultuur, erfgoed en toerisme…

De échte schade laat nog even op zich wachten, als de wereld zich weer min of meer op gang getrokken heeft en blijkt dat niet alleen vele duizenden mensen Corona niet overleefd hebben, maar ook bedrijven en bedrijfjes, maar vooral veel mensen, die al dan niet zelfstandig, free-lance, opstartend of landend hun baan, zaak of leven in rook zien opgaan.

IMG-0715

In het zog van zij die de wereld draaiende hebben gehouden, draaien overheden en politiek overuren en rondjes, niet altijd even goed wetend wat te doen. Intussen blijkt dat essentiële jobs in ieder geval niet te zoeken zijn in de sectoren waar de  twitter-gekken hun eigen boze bubbel hebben in stand gehouden. Wie Bullshit Jobs van David Graeber gelezen heeft, weet dat heel veel mensen last hebben van bullshit werk: taken die zinloos, zinledig en volledig overbodig zijn en die je niet zou missen als ze er niet zijn. Christophe Callewaert maakte een zinvolle samenvatting: Zonder bullshit jobs zouden we maar 15 uur per week moeten werken.  Misschien moeten de task forces die het land (maar vooral de economie toch) weer aan de wandel moeten krijgen, daar ook ’s naar kijken. Onzinbanen heet dat in het goed Nederlands.

judas

Waarmee we naadloos bij onszelf aanbeland zijn. Samen met de sector zijn we de afgelopen maanden grotendeels op slot gegaan, een versnelling lager of terug naar af.  Een overzicht:

  • Het kunstendecreet wordt in volle corona-modus herschreven en daardoor belanden alle  dossiers die we aan het voorbereiden waren in de koelkast. Om er hopelijk volgend voorjaar weer uit te komen. Met een decreet dat meer kansen, meer stabiliteit biedt en meer mensen blij maakt. Een mens kan maar hopen.
  • De Gentse Landschapstekening, ook nauw verbonden met dat kunstendecreet schakelt een versnelling lager terwijl het Gents Kunstenoverleg met Sioen aan de coördinatieknoppen net een dot gas geeft om Gent toch nog een zomer vol anderhalvemeterkunst te bieden. Check dees.
  • De opstart van het museaal parcours rond het Canon van de Nederlandstalige Literatuur in KANTL is uitgesteld tot na de zomer. Landing verwacht in 2022
  • Het project rond een nieuwe museale invulling van de Groeninghe Abdij Kortrijk loopt door met mondmaskertjes, digitaal vergaderen en veel nadenken over nieuwe museale beleving na corona. Landing verwacht in 2023.
  • Grensverleggers bij deBuren is in Corona-modus gegaan: alles van thuis uit, veel projecten haperen door de maatregelen en we hebben een nieuwe corona-proof call uitgestuurd.  In het kader van alle kleine beetjes helpen. En intussen vindt deBuren zichzelf opnieuw uit als interactief digitaal cultuurkanaal. Check Besmette Stad! 
  • Ervaring Werkt (aka Grijze Materie), een onderzoek dat we samen met OKO voerden, werd door de onaangekondigde landing van corona op non-actief gezet. In het kader van Fair Practice / Fair Pay, valt het nog af te wachten hoe hoog ervaren werknemers op de agenda staan de komende tijd. On hold.
  • De herbestemming van kerken is om gekende redenen ook getroffen door de crisis en gaat met horten en stoten door. Veel fronsende gemeentes hebben natuurlijk andere zorgen aan het hoofd, dus ook daar oogt de toekomst niet riant.
  • Maar ook nog goed nieuws: op de valreep konden we nog dossiers helpen indienen van MovedByMatter, MiraMiro en Doek vzw. En werkten we onder het corona-deken naarstig aan evaluaties voor EACEA dossiers en de voorbereiding van een nieuwe beleidsperiode voor Danspunt. U hoort ons niet klagen. Toch niet als u voldoende afstand houdt.

alle

De exitstrategie voor cultuur is bekend. Ze zal met gemengde gevoelens ontvangen en aangevat worden. Tegen beter weten in weer aan de slag. Op afstand, met verlies van mensen en middelen, maar in de hoop dat de waarde van weerloze dingen nu toch weer iets duidelijker geworden is. En dat zij die het voor het zeggen hebben wat meer zwijgen en luisteren naar zij die iets te zeggen hebben. De Artiestencoalitie bijvoorbeeld. Een mens kan maar hopen, of zoals onze Amerikaanse vrienden zeggen: hope floats. See you on the other side of summer. Luc.

En als u zelf nog wat ruimte heeft: laat niet na dit initiatief van State of the Arts te steunen: SOS RELIEF.NET

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'Geef wat je kan missen. Neem wat je nodig hebt. SOSRELIEF.NET'

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s