Een heel klein beetje oorlog

Luc Dewaele Avatar

Sam Durant 2004 – collectie S.M.A.K.

Voor ons zou een heel klein beetje oorlog al volstaan, maar de brulmeesters van de wereld, de ideologen van het groot gelijk en de aanhangende industrie denken daar grondig anders over. Oud-militairen beheersen de actualiteitsprogramma’s en dat eindigt altijd netjes met een roep tot meer wapens. Om de vrede te bewaren.

Voor ons zou een heel klein beetje rechts ook al volstaan, maar daar denken de spreekstalmeesters van de hang naar vroeger duidelijk anders over. Ergens in de velden van Vlaanderen bedenkt iemand “Redelijk Rechts”, terwijl aan de andere kant van het land de voorrang van rechts afgeschaft wordt. Nederland Gidsland laat zich leiden door het koor van ‘minder, minder, minder’ en prompt slaat averechts Vlaanderen aan het dromen, achternagehold door het richtingloze midden, op zoek naar kiezers die hun gebrek aan visie en perspectief verkeerdelijk percipiëren als ‘goed bestuur’.

Voor ons zou een heel klein beetje aandacht voor klimaat volstaan, maar daar kunnen de woordvoerders van het kapitaal al niet mee om. Vermomd als boerenbond of vooruitgangsfilosofen verkondigen ze de val van het westen als we onze status van teveel zouden komen te verliezen. Zolang het niet onderloopt in hun achtertuin, de SUV centraal in ’t stad mag floreren en al dat geverander zich elders afspeelt, valt het toch echt wel mee met dat klimaat.

Om het jaar 2023 samen te vatten, volstaat het om te constateren dat alles is gebleven zoals het was, alleen een beetje erger. Het is zoals met taal en wiskunde, maar dan erger.

Anderzijds en geheel in de lijn die door de economen aangegeven is, moest er in de herfst van 2023 ook nog gewerkt worden om de kloof tussen arm en rij te dichten, de kunst dichter bij de mens, de administratie dichter bij de kunst te brengen en zo een stap te zetten richting Ideale Wereld. Blijde kreten weerklonken bij de samenwerking met Abby, Design Museum Gent, SMAK, Moved By Matter, Doek, deBuren en Made In China (en dat is niet wat u denkt).

2024 brengt meer van ’t zelfde en ruimte voor nieuw en anders. Met Moved By Matter buigen we ons over de vragen op lange termijn (aan de horizon gloort de structurele subsidieronde circus in 2025). Bij Doek zoeken we naar creatieve oplossingen voor meer dan één probleem tegelijk. Bij Abby vordert het bouwen aan de plek en de werking met rasse schreden (opening najaar 24) en aan het Europese culturele front (pun intended) buigen we ons weer over een lawine aan projectdossiers.

2024 betekent ook de afronding van 5 jaar grensverleggers, een project waarbij concrete bruggen getimmerd werden tussen kleine en grote kunst en cultuur tussen Vlaanderen, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Meer dan 150 projecten verder wordt 2024 een jaar van afronden en bezinnen over nieuwe paden voor oude noden.

Huishoudelijke mededeling: het hoofdkwartier van de Cavalerie verhuist in 2024 van de stijgende zeespiegel in Oostende naar de toeristische muizenval genaamd Brugge. Aan de rand van de stad, in het aardige erfgoedgevoelige Assebroek kamperen we vanaf nu in ‘De Herfst’, een huis met geschiedenis, veel verdiepingen en evenveel feminiene krachten.

Voor ons zou een heel klein beetje werk al volstaan, maar als u daar anders over denkt: de Cavalerie luistert ook in 2024 naar uw vragen, verzuchtingen en nood aan strategisch schouders.


Plaats een reactie