E-Boek

Luc Dewaele Avatar

De Vlaamse boekenuitgevers en -verkopers bieden sinds vorige week elektronische boeken aan op e-boek.org. Met de webwinkel zet de Vlaamse boekensector zijn eerste stappen in een onbekende wereld. Boek.be begeleidt het experiment tijdens de eerste jaren. Als het e-boek in Vlaanderen een hit wordt, dan nemen de uitgevers en boekhandels het project in eigen handen.

Door Bram Souffreau

Amazon Kindle (foto: Andyi)De Kindle van Amazon, nu al een cultproduct. (Foto: Andyi)

 

E-boek.org biedt ruim drieduizend Nederlandstalige boeken elektronisch aan. Daar zitten ook  kleppers tussen zoals Pieter Aspe, Hugo Claus of Stieg Larsson. Drieduizend boeken is evenwel niet veel. Boek.be stimuleert daarom de uitgevers om nieuwe en ook oude boeken in digitaal formaat beschikbaar te stellen. Vanaf volgend jaar worden ook magazine- en krantenartikels op het platform aangeboden.

Voorlopig moet de boekenwurm langs de website passeren, maar Boek.be werkt ook aan een toepassing waarmee boeken rechtstreeks op de e-boeklezer kunnen worden aangekocht.

De Vlaamse boekensector springt zo op de kar van het e-boek. Hoewel elektronische boeken ruim een decennium bestaan, braken ze nooit echt door. De revolutie werd telkens uitgesteld. Het ene prototype van e-boeklezer na het andere werd op het elektronisch kerkhof begraven. Enkel pdf kon echt doorbreken. Nochtans is het lijstje voordelen niet min: een enorme boekencollectie in een lichtgewichttoestel, onmiddellijke toegang tot de boekhandel, personalisering van de bladspiegel (grotere letters, smallere kolommen) en ruimere mogelijkheden voor het maken van kanttekeningen, het opzoeken van woorden en het leggen van verbanden tussen verschillende boekonderdelen of het internet.

Lees verder bij De Werktitel